Christophe Pacalet Beaujolais Blanc 2017
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Christophe Pacalet Beaujolais Blanc 2017

Most people are very familiar with red wines coming from the Beaujolais.  The splendour behind the gamay grape is it’s juicy fruit forwardness, appetizing acidity, and its amazing drinkability. It has some sort of superpower that can win over the palate of anyone who tastes it.

Many producers are doing an outstanding job in this region, some even making wines from all ten appellations, which can have incredible variances in appellation comparisons.  But can we just step back  for a second to recognize the beauty and equally enchanting Beaujolais blanc, especially coming from renowned producer Christophe Pacalet?

The wine gene is running strong in Christophe as he is the cousin of Burgundy producer Philippe Pacalet, and was the nephew of renowned Beaujolais producer Marcel Lapierre, and therefore cousins with Mathieu Lapierre.  He started his wine business in 1999, and since then has been successfully making wine from all ten appellations of the Beaujolais, and one that has especially rocked my world – the Beaujolais Blanc 2017.

Christophe has a relatively small scale production, and artisanal in nature.  He wants his wine to express their terroir, and makes his wine with minimal intervention.  Although he refrains from doing so as much as possible, he is not entirely against things like dilution or additions of sulfur, when he feels it is needed.

Tasting Notes

Christophe Pacalet Beaujolais Blanc 2017

SAQ: 13112870  $29.95

Coming from granite soils, this is a wine made with 100% chardonnay grapes.  Aged in neutral Burgundy barrels, there is no filtration, with a minimal amount of sulphur used, roughly around 20mg/l.

Medium gold in colour, this wine has notes of baked apples, candied lemon and pear.  There is a nice sharp, refreshing acidity counterbalanced with a plump mouthfeel.  The luminous finish is fine in length, carrying the fruit along with very attractive saline and floral characteristics.  This wine is ready to drink, but can keep nicely for another 2-3 years.

#pacaletblanc
#awalkonthewineside

You can find a bottle at any of the following SAQ shops near you:

 https://www.saq.com/webapp/wcs/stores/servlet/SAQStoreLocatorSearchResultsView?storeId=20002&catalogId=50000&langId=-1&regionSelected=&productId=13112870&orderBy=1&pageSize=20&regionId=&x=65&y=18

Version Française

La plupart des gens connaissent bien les Beaujolais rouges.  La beauté derrière le cépage gamay, c’est son avant-goût de fruit juteux, son acidité appétissante et son incroyable facilité à boire.  Il possède une sorte de superpuissance qui peut conquérir le palais de quiconque le goûte.

De nombreux producteurs effectuent un travail remarquable dans cette région, certains fabriquent même les dix appellations, ce qui entraîne des écarts incroyables lorsqu’on les compare.  Mais pouvons-nous simplement marquer une pause pour reconnaître l’élégance et le charme équivalent du Beaujolais blanc, de Christophe Pacalet?

Le gène du vin est fort présent chez Christophe; il l’est aussi chez son cousin Mathieu Lapierre et son oncle Marcel Lapierre.  C’est avec ce dernier qu’il a débuté la viticulture en 1999 et depuis, il élabore avec succès des vins issus des dix appellations du Beaujolais, dont ce Beaujolais blanc 2017 qui a récemment ébranlé mon monde!

Christophe a une production relativement petite et de nature artisanale.  Il souhaite que ses vins expriment leur terroir et les élabore en minimisant les interventions.  Il limite les intrants et l’ajout de soufre (excluant ceux qui sont naturellement présents dans le vin) qu’il réserve à de seules fins de stabilité pour l’exportation de ses produits.

Notes de dégustation

Christophe Pacalet Beaujolais Blanc 2017

SAQ: 13112870  $29.95

Issue de sols granitiques, c’est un vin 100% chardonnay.  Vieilli en fûts de Bourgogne neutre, il est légèrement filtré, avec une quantité de souffre minimale, environ 20 mg/l.

De couleur dorée, ce chardonnay dégage des notes de pomme cuites, de citron et de poire confits. Il y a une belle acidité vive et rafraichissante contrebalancée par une sensation charnue en bouche.  La finale limpide est fine et porte le fruit longtemps avec des caractéristiques salines et florales très attrayantes.  Ce vin est prêt à boire, mais peut se conserver encore 2-3 ans.

#pacaletblanc
#awalkonthewineside

Ce vin est disponible dans un magasin SAQ près de chez vous:

https://www.saq.com/webapp/wcs/stores/servlet/SAQStoreLocatorSearchResultsView?storeId=20002&catalogId=50000&langId=-1&regionSelected=&productId=13112870&orderBy=1&pageSize=20&regionId=&x=65&y=18

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